Opplegget var at de læreplånmål i fysikk skulle oppfylles og dette fikk elevene god hjelp til av astronomen Vegard Lundby Rekaa som ivrig forklarte hvordan Hertzsprung-Russeldiagrammet systematiserer stjerner etter overflatetemperatur og utstrålt effekt. Elevene fikk notere underveis, og blyantene gikk varme! Her var det mange gode poeng å ta med seg!
Etter forelesningene var det praktisk illustrasjon av et såkalt svart hull og stjernekikking. Taket på solobservatoriet forskjøv seg, og dermed stod elevene på en stor veranda med en klar stjernekveld rett over hodene sine. Det skapte stor begeistring da alle sammen fikk se den lyse og flotte Venus, samt Jupiter som ikke var fullt så tydelig.
Til slutt var det observasjon og utforsking av solkikkerten inni tårnet. Her fikk elevene lære at lys fra sola blir speilet ned over 8 meter før det gjennomgår måleapparater som gir detaljert spektroskopi av lyset.
Dette var en lærerik dag for elevene. Vi tar med alle VG1 elevene til solobservatoriet, og deretter en mer utdypende ekskursjon når relafagsklassen kommer til VG3. En fin og anderledes måte å lære seg pensum.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar